Automanas

 

Šviežiausios automobilių pasaulio naujienos, įvykiai iš autosporto arenos, išsamios naujų ir naudotų automobilių apžvalgos, patarimai vairuotojams bei atskiras požiūris į automobilių kultūrą Lietuvoje.

Lietuvoje šiemet pasirodysiantis „Audi Q6 e-tron“ siūlys didelę įkrovimo spartą, nuvažiuojamą atstumą

„Audi Q6 e-tron“ yra pirmasis ant naujosios prabangių elektromobilių platformos „Premium Platfrom Electric“ (PPE) gaminamas modelis, žymintis svarbų etapą gamintojui virstant aukščiausios klasės e. mobilumo prekės ženklu. Naujasis modelis išsiskiria ne tik įspūdingomis vairavimo charakteristikomis ir pažangia baterija, bet ir didelį nuvažiuojamą atstumą užtikrinančiu pavaros efektyvumu.

Elektromobilių paklausą siekia išjudinti įvairiais priedais: nuo lovų iki dronų

Kinijos elektromobilių gamintojai imasi pačių netikėčiausių gudrybių, kurios padėtų išjudinti sulėtėjusią elektra varomų transporto priemonių paklausą, praneša „Autonews“.  Mažėjančią elektromobilių paklausą fiksuoja kone visi automobilių gamintojai, mat šalyje vyraujantis nerimas dėl ekonominės padėties bei geopolitinė įtampa su didžiausiomis Vakarų ekonomikomis temdo pelningas eksporto perspektyvas.  Nerimą kelia ir kita Kinijos automobilių rinkos ekspertų prognozė.

„Formulės 1“ karavanas šį savaitgalį sustos Australijoje: kada ir kokiu laiku stebėti varžybas?

Po savaitę trukusios pertraukos, „Formulės 1“ dalyviai šią savaitę automobilių sporto gerbėjus džiugins saulėtoje Australijoje.  Praėjusiais metais Australijoje vykusiose varžybose pergalę pelnė „Red Bull“ komandos atstovas Maksas Verstappenas, kuris, be abejonės, tą patį sieks padaryti ir šiemet.  Vis dėlto, vadovaujantis preliminariomis orų prognozėmis, šis lenktynių savaitgalis gali būti lietingas.

„Mclaren“ pilotas Lando Norrisas tikisi, jog naujos kartos bolidai bus komfortiškesni

Formulės 1 komandos sutartinai tvirtina, jog siekiant išgauti maksimalų bolidų efektyvumą, trasoje važiuojančios mašinos privalo turėti labai, labai žemą kėbulo prošvaisą, o pakaba turi būti be galo standi.  Teoriškai, tokia bolidų koncepcija padeda greičiau įveikti trasą, tačiau žvelgiant iš vairuotojų perspektyvos, tokios standžios ir kietos mašinos gali būti nepatogios.

Amerikietiška kasdienybė: greitkeliu skriejusi „Corvette“ tapo tiesioginės transliacijos pažiba

Greitį viršijantys ir policijos pareigūnų prašymams sustoti nepaklūstančių vairuotojų gretos Europoje yra ganėtinai nedidelės, tačiau Jungtinėse Valstijose – tai kasdienybė.  Automobilių gaudynės tapo tokios dažnos ir tokios populiarios, jog tam tikrose valstijose jos atsiduria tiesioginių transliacijų epicentre.

Michaelio Schumacherio gimtinėje – netikėtas radinys: greitkelis - vaiduoklis

Tarp Kelno ir Acheno galima rasti greitkelio atkarpą, kuria nesinaudojo nei viena transporto priemonė. Tai – ilga, 17,6 km ruožo atkarpa, kuri buvo užbaigta, bet niekada nebuvo pradėta eksploatuoti.  Tad kaip tai nutiko? Dar praėjusiame dešimtmetyje buvo priimtas sprendimas nutiesti 17,6 kilometro ilgio greitkelio atkarpą, kuri padėtų sumažinti transporto priemonių srautus apylinkėse gyvenvietėse.

Atliko elektromobilių nuvažiuojamo atstumo testą: retas pasiekia gamintojo deklaruojamus duomenis

Norvegijos automobilių klubas (NAF) kiekvienais metais surengia elektromobilių bandymus, kuriuose siekiama sužinoti kaip skiriasi gamintojų deklaruojamas nuvažiuojamas atstumas ir kokią distanciją jie gali nuvažiuoti realiomis sąlygomis.  Skirtingai nei daugelyje kitų bandymų, šiuose elektromobiliai turi įveikti kuo didesnį atstumą ne pačiomis palankiausiomis sąlygomis.

„Mercedes-Benz“ pagerino elektromobilių efektyvumo rekordą

„Mercedes-Benz EQXX“ vardu pavadintas modelis pagerino elektromobilių našumo rekordą. Pilnai funkcionuojantis prototipas sugebėjo su viena įkrova nuvažiuoti 1 010 kilometrų, 100 kilometrų vidutiniškai suvartodamas tik 7,4 kWh energijos.  Tai – jau trečias kartas, kuomet „Mercedes-Benz EQXX“ prototipas sugebėjo pademonstruoti įspūdingus efektyvumo rodiklius. Be to, tai jau yra antras kartas, kuomet „EQXX“ su viena įkrova sugebėjo nuvažiuoti daugiau nei 1 000 kilometrų.

Vairuotojų išbandymas duobėtais keliais ir gatvėmis: nuostoliai siekia tūkstančius

Atėjus pavasariui vairuotojų gyvenimą kartina duobės mūsų šalies gatvėse ir keliuose. Pataikius į duobę kartais pakanka pakeisti padangą, tačiau dažnai transporto priemonę, deja, tenka gabenti į remonto dirbtuves. Draudikų duomenimis, po tokių įvykių automobilių savininkams yra atlyginami nuo kelis šimtus iki septynis tūkstančius eurų siekiantys nuostoliai. „Šių įvykių padaugėja pavasarį, kai, šylant orui, atsiranda daug naujų kelio defektų.

Kaip tinkamai eksploatuoti automobilį su „CVT“ pavarų dėže?

Kiekvienas automobilių gamintojas pasirenka jam labiausiai tinkantį ir patinkantį automatinės transmisijos tipą. „VAG“ koncernas propaguoja dvigubą sankabą turinčias pavarų dėžes, kai kurie gamintojai renkasi robotizuotas pavarų dėžes. Tuo tarpu Japonijos automobilių gamintojai iki šiol nenori iš rankų paleisti „CVT“ tipo pavarų dėžių. „CVT“ (bepakopė) pavarų dėžė Japonijos gamintojų yra mėgstama dėl kelių priežasčių. Visų pirma – pavarų dėžės konstrukcija yra gerokai paprastesnė.

„Moterų ralis“ atkreipė automobilių gamintojo dėmesį: taps renginio partneriu

Didžiausią Lietuvoje automobilių sporto renginį „Moterų ralis“ organizuojanti VšĮ „Idėjų grupė“ komanda sukirto rankomis su „Renault“ atstovu Lietuvoje „Sostena“. Įmonės bendradarbiaus šiemet organizuojant ir viešinant renginį. „Moterų ralio” automobiliu-vizitine kortele pasirinktas stilingas miesto visureigis „Renault Austral“. „Renault Austral“ tai – išskirtinio dizaino, elegantiškas, sportiškas, idealiai tinkantis šiuolaikinei veikliai moteriai automobilis.

Vilniuje duris atvėrė automobilių ir motociklų gerbėjus kviesiantis restoranas

Maistas ar restoranai iš pirmo žvilgsnio turi mažai ką bendro su automobiliais ar motociklais, tačiau ketvirtadienio vakarą būrys entuziastų susirinko Vilniuje, Antežeriuose, kur duris oficialiai atvėrė naujas „Burger Street“ restoranas.

Jonas Karklys toliau prioritetą teiks varžyboms užsienyje: dalyvaus „ADAC GT Masters“ čempionate

Prestižiniame „ADAC GT Masters“ žiedinių lenktynių čempionate toliau matysime Lietuvos vėliavą. Apie dalyvavimą 2024-ųjų pirmenybėse patvirtino „ADAC GT Masters“ čempionate jau kurį laiką dalyvaujantis Jonas Karklys.  „Tai - nuostabi galimybė lenktyniauti su „Engstler Motorsport“ - viena profesionaliausių komandų, kurią visada supa puikūs specialistai. Man tai bus didelis iššūkis GT3 automobilių kategorijoje“, – sakė lenktynininkas.

Pavasarį bunda ne tik gamta, bet ir vagys: draudikai perspėja apie dažnėjančias automobilių ir jų dalių vagystes

Draudikai atkreipia dėmesį, kad pavasarį kartu su gamta pabunda ir vagys. Remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, kovo mėnesį pastebimai išauga automobilių ir jų dalių bei įrangos vagysčių skaičius. Populiariausi tarp ilgapirščių – „BMW“ ir „Toyota“ markių automobiliai, o dažniausiai vagystės įvyksta didžiuosiuose šalies miestuose.   Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ surinkti duomenys, bendras lengvųjų automobilių vagysčių skaičius 2023 m. išaugo 35proc.

Oficialu: Europos Parlamentas priėmė automobilių taršos taisykles „Euro 7“

Europarlamentarai balsavo už naujus „Euro 7“ taršos standartus lengvosioms mašinoms, furgonams, autobusams ir vilkikams. Su ES Taryba jau suderintiems naujiesiems taršos standartams pritarė 297 EP nariai, 190 nepritarė, o 37 susilaikė. Lengviesiems automobiliams ir furgonams išlaikomi šiuo metu jau galiojantys „Euro 6“ taršos standartai.  Vilkikams ir autobusams įvedami griežtesni „Euro 7“ taršos ribojimo reikalavimai.

Prestižiniame „Drift Master“ čempionate vėl išvysime sportininkus iš Lietuvos

Pajėgiausius drifterius iš visos Europos pritraukiantis „Drift Masters“ čempionatas jau netrukus kvies šio sporto gerbėjus plūsti į lenktynių trasas, kuriose dėl „Drift Masters“ karūnos varžysis net 42 sportininkai iš 22 šalių.  2024-ųjų „Drift Masters“ čempionatą šiemet sudarys šeši etapai, kurie įvyks skirtinguose Europos kampeliuose.

Le Mano herojai dėvintys „Porsche“ ženkliuką

„Porsche“ visame pasaulyje vertinama dėl daugybės skirtingų priežasčių, o ir gamintojo reputacija neleidžia abejoti šioje bendrovėje dirbančių inžinierių kompetencija. Visgi – tai „ Porsche“.  Kaip ir daugelis panašaus kalibro gamintojų, „Porsche“ savo inžinerinį pranašumą bei sukonstruotų automobilių dinamiškumą nuolatos demonstruodavo lenktynių trasoje – kone idealioje žaidimų aikštelėje, kurioje savo vertę gali įrodyti tik vienu būdu.

„Alfa Romeo 164 Protèo“: „164“ modelių šeimą turėjęs papildyti kabrioletas

Iš koncepcijos į serijiniu būdu gaminamą automobilį – praktika, kurią labai dažnai mėgsta naudoti vos keletas gamintojų, kurių vadovai labiau vadovaujasi emocijomis, o ne buhalterijos skyriuje dirbančių kolegų skaičiavimais.  Tuziną nuostabių pakilimų ir nuopuolių išgyvenusi „Alfa Romeo“ yra vienas iš tų gamintojų, kuris išskirtiniam stiliui ir bendrai automobilio estetikai skiria velniškai daug laiko.

Elektrinis „Porsche Taycan Turbo GT“ tapo galingiausiu serijiniu būdu gaminamu bendrovės modeliu

Sportiškumą nuolatos akcentuojanti „Porsche“ pristatė dar vieną, elektra varomo „Taycan“ modelio versiją – „Taycan Turbo GT“. Laikydamasi ilgamečių tradicijų, pati brangiausia, greičiausia ir galingiausia modelio versija priverčia įsitraukti į neregėtų charakteristikų pasaulį.  Į „Porsche Taycan Turbo GT“ diegiama elektrinė pavara generuoja 1 100 arklio galių.

Mirė legendinių „Lamborghini Miura“ ir „Lancia Stratos“ automobilių dizaineris

Sulaukęs 85-erių metų, mirė vienas ryškiausių ir iškiliausių automobilių dizainerių pasaulyje – Marcello Gandini.  Automobilių entuziastams jis buvo geriau žinomas kaip tokių įspūdingų modelių „Lamborghini Miura“, „Countach“, „Diablo“, „Lancia Stratos“ ar „ Fiat X1/9“ autorius.  Turine gimęs ir užaugęs automobilių specialistas savo geriausius ir žinomiausius darbus sukūrė dirbdamas „Bertone“ dizaino studijoje.
Į viršų